Maak een afspraak

Wanneer heb ik nood aan orthopedische schoenen?

Orthopedische schoenen zijn aangewezen als confectieschoeisel niet meer volstaat om de patiënt comfortabel door het leven te laten gaan.
Wanneer u lijdt aan één van de onderstaande aandoeningen, dan is de kans reëel dat u nood heeft of zal hebben aan aangepast orthopedisch schoeisel:

 • Systeemaandoeningen zoals reuma en diabetes mellitus,
 • Gewrichtsletsels en –misvormingen; artrose of artrodese in de enkel of de middenvoet,
 • Motorische stoornissen,
 • Amputaties,
 • Verlammingen,
 • Algemene voetaandoeningen; platvoet, holvoet, spitsvoet, hakvoet, klompvoet, sikkelvoet, hallux valgus en hallux rigidus,
 • Beenlengteverschillen vanaf drie centimeter.

De administratieve formaliteiten

Wanneer u ons een voorschrift bezorgt voor orthopedische schoenen van een geneesheer-specialist, dan starten wij voor u de aanvraag op en versturen de nodige documenten naar de adviserend geneesheer van uw mutualiteit.

De verschillende mutualiteiten betalen orthopedische schoenen grotendeels terug. Het beperkte deel dat u als patiënt zelf betaalt, noemen we het remgeld. Het bedrag van het remgeld is steeds afhankelijk van de categorie waarin de afwijking valt waardoor u nood heeft aan aangepast orthopedisch schoeisel:

 • De B-categorie omvat de lichte indicaties zoals hallux valgus, platvoeten, klompvoeten, holvoeten, hallux rigidus, dropfoot, lichte amputaties, enz.
 • De A-categorie omvat de zware indicaties zoals reumatoïde artritis in de teengewrichten, de meeste verlammingen, extreme misvormingen, letsels aan het enkelgewricht, uitgebreide amputaties, enz. 

Welke geneesheer-specialisten kunnen orthopedische schoenen voorschrijven?

 • Algemeen chirurg,
 • Orthopedisch chirurg,
 • Reumatoloog,
 • Specialist in fysische geneeskunde en revalidatie,
 • Neuroloog,
 • Pediater,
 • Vaatchirurg.

Productieproces

1

Maatname

Bij de eerste consultatie bespreken we samen met de patiënt uitgebreid de oorzaak en het beeld van de voetaandoening. Daartoe behoort ook een inspectie van het tot nu toe gedragen schoeisel. Vervolgens nemen we een blauwdruk en bepalen we de omtrekmaten. Tenslotte voeren we ook nog een ganganalyse uit en doen we een voetonderzoek met specifieke aandacht voor mobiliteit en functionaliteit. Bij ernstige voetaandoeningen wordt er ook een gips of 3D-scan genomen. Aan de hand van alle gegevens bepalen we uiteindelijk samen met de patiënt de meest aangewezen behandeling.

Maatname
Leesten maken
2

Leesten maken

Na de maatname zijn we in staat om met alle verzamelde gegevens een correcte leest te maken. Dit gebeurt digitaal met een CAD-CAM systeem. Vervolgens worden de leesten gefreesd in hout. Onze mensen leggen nog manueel de laatste hand aan de vorm van de leest. Hiervoor is ervaring en vormgevoel van essentieel belang.

3

Passchoenen

Een controle van de pasvorm is zeer belangrijk. De patiënt moet immers kunnen aangeven of hij of zij zich goed voelt in het orthopedisch schoeisel. Daarom vervaardigen we op basis van de leest een plastieken passchoen. Eventueel voeren we dan nog aanpassingen door om de correcties en het comfort te optimaliseren. De patiënt kiest tijdens deze afspraak een model uit onze catalogus.

Passchoenen
Patroontekenen en schachten
4

Patroontekenen en schachten

Het gewenste model wordt uitgetekend in een grondplan en de patronen worden uitgewerkt. Bij dit proces gebruiken we computergestuurde programma’s, maar ook handmatig tekenwerk komt hier nog aan te pas.

5

Stikwerk

De schachtenmaker snijdt de patronen uit en stikt de schacht met veel zorg aan mekaar. Dit vakmanschap bepaalt voor een groot deel het esthetische aspect van de schoen. Uiteraard werken wij hierbij enkel met de beste leersoorten.

Stikwerk
Orthesen
6

Orthesen

Een orthese is een op maat gemaakte steunzool die in de orthopedische schoen verwerkt wordt. Deze is voorzien van alle correcties en ontlastingen die de patiënt nodig heeft. Wij passen de vorm en de materialen aan volgens de behoeften van de patiënt. De materialen waaruit de orthesen worden opgebouwd, zijn onder invloed van warmte vervormbaar en worden met een vacuümmachine tegen de leest getrokken. Na afkoeling schuren we de orthese in de gewenste vorm.

7

Montage van de schoen

Vervolgens monteren we handmatig de schacht op de leest met de orthese. Hierbij brengen wij een topversteviging en een contrefort (hielversteviging) aan. Op het einde plaatsen wij de randen en zolen. De zolen worden indien nodig doorgenaaid, rondgeschuurd en gepolierd.

Montage van de schoen
Afwerking
8

Afwerking

Alvorens de schoenen te ontleesten, poetsen we deze nog eens grondig op. Na het ontleesten gaan we de orthesen afwerken met schokabsorberende of dempende materialen. Dit is ook het moment waarop we, indien dit nodig is, de voorvoetsteun plaatsen. Tenslotte overtrekken we het geheel met een soepel voeringleder voor optimaal draagcomfort.


TOP