Maak een afspraak

Alvorens de schoenen te ontleesten, poetsen we deze nog eens grondig op. Na het ontleesten gaan we de orthesen afwerken met schokabsorberende of dempende materialen. Dit is ook het moment waarop we, indien dit nodig is, de voorvoetsteun plaatsen. Tenslotte overtrekken we het geheel met een soepel voeringleder voor optimaal draagcomfort.

Vervolgens monteren we handmatig de schacht op de leest met de orthese. Hierbij brengen wij een topversteviging en een contrefort (hielversteviging) aan. Op het einde plaatsen wij de randen en zolen. De zolen worden indien nodig doorgenaaid, rondgeschuurd en gepolierd.

Een orthese is een op maat gemaakte steunzool die in de orthopedische schoen verwerkt wordt. Deze is voorzien van alle correcties en ontlastingen die de patiënt nodig heeft. Wij passen de vorm en de materialen aan volgens de behoeften van de patiënt. De materialen waaruit de orthesen worden opgebouwd, zijn onder invloed van warmte vervormbaar en worden met een vacuümmachine tegen de leest getrokken. Na afkoeling schuren we de orthese in de gewenste vorm.

De schachtenmaker snijdt de patronen uit en stikt de schacht met veel zorg aan mekaar. Dit vakmanschap bepaalt voor een groot deel het esthetische aspect van de schoen. Uiteraard werken wij hierbij enkel met de beste leersoorten.

Het gewenste model wordt uitgetekend in een grondplan en de patronen worden uitgewerkt. Bij dit proces gebruiken we computergestuurde programma’s, maar ook handmatig tekenwerk komt hier nog aan te pas.

Een controle van de pasvorm is zeer belangrijk. De patiënt moet immers kunnen aangeven of hij of zij zich goed voelt in het orthopedisch schoeisel. Daarom vervaardigen we op basis van de leest een plastieken passchoen. Eventueel voeren we dan nog aanpassingen door om de correcties en het comfort te optimaliseren. De patiënt kiest tijdens deze afspraak een model uit onze catalogus.

Na de maatname zijn we in staat om met alle verzamelde gegevens een correcte leest te maken. Dit gebeurt digitaal met een CAD-CAM systeem. Vervolgens worden de leesten gefreesd in hout. Onze mensen leggen nog manueel de laatste hand aan de vorm van de leest. Hiervoor is ervaring en vormgevoel van essentieel belang.

Bij de eerste consultatie bespreken we samen met de patiënt uitgebreid de oorzaak en het beeld van de voetaandoening. Daartoe behoort ook een inspectie van het tot nu toe gedragen schoeisel. Vervolgens nemen we een blauwdruk en bepalen we de omtrekmaten. Tenslotte voeren we ook nog een ganganalyse uit en doen we een voetonderzoek met specifieke aandacht voor mobiliteit en functionaliteit. Bij ernstige voetaandoeningen wordt er ook een gips of 3D-scan genomen. Aan de hand van alle gegevens bepalen we uiteindelijk samen met de patiënt de meest aangewezen behandeling.


TOP