Maak een afspraak

Diabetesvoet

Diabetici hebben een verhoogd risico op voetwonden en amputaties indien er neuropathie (verstoord gevoel) aanwezig is of vormveranderingen van de voet optreden.

Onze orthopedische schoenen bieden een oplossing op maat voor uw voetproblemen ten gevolge van diabetes. Onze schoenen zijn licht, naadloos en soepel. Eventuele wonden of drukplekken kunnen wij volledig ontlasten door middel van drukverdelende, zachte materialen.

Indien er hamertenen of andere problemen in de voorvoet zijn, voorzien we de nodige ruimte en creëren we een kunstmatige afrol om de gewrichten zo veel mogelijk te ontlasten.

Ook hier gaan functionaliteit en esthetiek steeds hand in hand. Wij bekijken samen met de patiënt welke modellen het best passen bij zijn of haar voettype. Een ruime keuze aan modellen, kleuren en leersoorten garandeert dat iedereen hier zijn gading vindt.

Semi-orthopedische schoenen
Bij minder ernstige problemen ten gevolge van diabetes kan u opteren voor semi-orthopedische schoenen. Deze zijn niet op maat gemaakt, maar worden ook licht en naadloos vervaardigd om drukplekken te voorkomen. Ook hiermee helpen we u graag verder in onze schoenwinkel in Gent: www.schoenenmatton.be

Hoe herkent u zenuwbeschadiging of gevoelsstoornissen (Neuropathie)

Zenuwbeschadiging kan ontstaan door een te hoog suikergehalte. De patiënt krijgt dan minder gevoel in de voeten waardoor ongemerkt wondjes kunnen ontstaan en infecteren. Ook een verminderde huidkwaliteit kan sneller leiden tot wondjes, kloven of blaren.

Daarnaast zorgen vernauwing en verharding van de bloedvaten voor een slechte doorbloeding waardoor wondjes ook moeilijker genezen.

Wie een ernstige infectie oploopt, kan een deel van de voet verliezen. Dit kan voorkomen worden door de voeten goed te verzorgen!

Hoe weet u of de voetzenuwen beschadigd zijn?

  • Laat de voeten regelmatig controleren door een arts;
  • Merkt u een tintelend, branderig of stekend gevoel in de voeten, ga dan zeker langs bij een arts;
  • Doe zelf regelmatig een test. Dit kan u gemakkelijk doen met een bol garen:
    • Wrijf zacht met een bol garen boven en onder de tenen;
    • Indien u de bol garen niet voelt, raadpleeg dan zo snel mogelijk een arts

Gouden tips bij de verzorging van een diabetesvoet

1. Houd de voeten proper.
2. Beperk baden of douchen tot vijf minuten. De huid wordt anders week en bijgevolg vatbaar voor infecties en verwonding.
3. Controleer voorafgaand de temperatuur van het water (maximum 37°C) om brandwonden te voorkomen.
4. Droog de voeten steeds goed af met een zachte handdoek. Vergeet hierbij niet om voorzichtig tussen de tenen te wrijven.
5. Wrijf de voeten dagelijks in met een voedende crème (bevat ureum). Wrijf nooit crème tussen de tenen om verweking van de huid te voorkomen.
6. Controleer steeds de binnenkant van de schoenen voor u ze aantrekt. Het is uiterst belangrijk om wondjes te voorkomen. Ruwe plekken of losliggende voorwerpen (zoals bijvoorbeeld een steentje) mogen absoluut niet aanwezig zijn.
7. Draag geschikt schoeisel. De schoenen mogen niet knellen en de hakken mogen maximaal 3 cm hoog zijn om overdruk op de voorvoet te voorkomen.
8. Draag naadloze sokken, liefst in katoen of wol. Gaten in de sokken zijn ook te vermijden omdat ze wrijving in de schoenen kunnen veroorzaken.
9. Loop nooit blootsvoets, ook niet in huis.
10. Knip de teennagels recht af en vijl scherpe randen weg met een nagelvijl. Wees voorzichtig om wondjes te voorkomen.
11. Verwijder zelf geen eelt of eksterogen, laat dit doen door een pedicure of een podoloog.
12. Doe dagelijks een voetinspectie voor u de schoenen aantrekt, liefst in een goed verlichte ruimte. Gebruik, indien nodig, een spiegel om de voetzool te inspecteren en bekijk ook goed de ruimte tussen de tenen.
13. Controleer de voeten op temperatuurverandering, zwelling, kleurverandering, scheurtjes, blaren en wondjes. Contacteer bij elk voetletsel de huisarts of podoloog.
14. Roken tast de bloedvaten aan, wat wondgenezing kan bemoeilijken. Voor rookstopbegeleiding kan u bij de huisarts terecht.

En vergeet niet … een goede opvolging van diabetes kan heel wat problemen voorkomen!


TOP